Високата цена на свинското месо било нормална реакция

Повишената цена на свинското месо в магазините се обяснява като нормална реакция на всичко, което се случва в Европа и в света, най-вече в Азия във връзка с щетите от заболяването Африканска чума, коментира министърът на земеделието Десислава Танева в Стара Загора.

„Вероятно на европейско ниво ще се вземат мерки, въпросът ще бъде поставен. Истината е обаче, че продължава разпространението на болестта и щетите от нея, увеличава се броят на засегнатите животни и безспорно нараства потреблението, което доведе до завишените цени. Интересно е да отбележим, че и интересът да се произвежда свинско в тази ситуация, също е висок”, коментира министър Танева.

Около 130 хиляди домашни свине у нас бяха засегнати от болестта през отиващата си година. Към момента няма нови огнища, последните бяха открити през месец август. Няма и нови засегнати големи свинекомплекси.

По Плана за справяне със заболяването върви процеса по изпълнение на депопулирането на дивите прасета, като основен източник на разпространение на  заболяването. Около 2 000 отстреляни диви свине се отчитат за всеки ловен уикенд, вземат се проби, като положителните са между 2 и 8 броя седмично. Изпълнението на плана за справяне със заболяването е между 25 и 30%, отчете земеделският министър.

Десислава Танева присъства на тържественото връчване на дипломите на абсолвентите от Аграрния факултет към Тракийския университет в Стара Загора.
До този момент няма регистрирани случаи на Африканска чума по свинете. Констатацията на Областната дирекция по безопасност на храните е, че почти всички задни дворове в областта  са депопулирани. Този извод направи пък вчера д-р Дамян Миков на заседание на епизоотичната комисия.

Д-р Миков заяви още, че в Старозагорска област стопаните, подали документи за получаване на средства за почистване и дезинфекция на задните дворове, са получили определеното подпомагане. На следващо заседание на комисията предстои разглеждане на документи за финансово подпомагане, подадени след оказания срок, които ще бъдат изпратени към Министерството.

Високата цена на свинското месо било нормална реакция

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>