93- ма участници в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ 2019

Общо 93-ма участници, предимно жени са изпратили творбите си за  36-ото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” 2019. И тази година организатори на  литературния  форум са Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и Къща музей„Гео Милев”.
По условие авторите са на възраст между 14 и 25 години, като никой от тях все още няма издадена стихосбирка.

Най-много са авторите участници в тазгодишния конкурс „Веселин Ханчев“  във възрастовия диапазон 16-18 години. Момичетата са 76 срещу 17 момчета.

Почти всички областни български градове са се представили със свои таланти. Най- много са участниците  от София (24), а Стара Загора се записва с петима млади творци. С традиционно силно участие са представени Пловдив (5) и Бургас (5), а по трима, са изпратили творби от Велико Търново, Благоевград, Габрово, Гълъбово, Димитровград и Разград.
Кой от тях ще се зарадва на издаването на първата си книга ще прецени журито. Това са поета, литературовед и преподавател от катедра „История на философията“ на Софийския университет доц. Васил Видински, на поетесата, редактор, драматург и лауреат на конкурса Мария Донева и на поета Иво Рафаилов, който се изявява и като графичен дизайнер и също като Мария е сред лауреатите на конкурса, печелили „Златното яйце”.

Изборът на журито ще бъде обявен на Гала вечер на отличените участници на 1 ноември 2019 г., петък, на четвърто ниво на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Тогава ще бъде представен и първият поетичен сборник на лауреата на конкурса от 2018 г. Мартин К. Илиев – „В печалния хан на дните” .

Традиционната Поетическа работилница за млади поети с журито ще се проведе на 2 ноември, събота.

 

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>