Защо се събаря хотел Орфей, или сградата на бившата баня в Стара Загора?

Събаря се сграда, до скоро хотел-ресторант Орфей, а преди позната за много старозагорци като „Банята“ . Намира се на кръстовището на улиците „Христо Ботев“ и „Димчо Стаев“ в Стара Загора.

От вчера започна събарянето на емблематична за старозагорци сграда – бившият хотел-ресторант „Орфей“ , намираща се на кръстовището на улиците  „Христо Ботев“ и „Димчо Стаев“. Терена и сградата са частна собственост, но въпреки това събарянето и разчистването на терена предизвика интереса на старозагорци, най-вече в социалната мрежа: „Защо се събаря емблематичната бивша баня?“, „Какво ще се строи в бъдеще?“, „Не е ли сградата паметник на културата и не подлежи ли на особена защита от отговорните институции?“ и ред други.

От няколко години хотел – ресторант „Орфей“ не работи по предназначение, собственост е на Младен Стоянов – фирма Бултех. Екип на ТВ Загора разбра, че предстои строителство на 7-етажна жилищна сграда с търговски обекти. Това информира арх. Николай Ситев – автор на проектното задание. Вече има строително разрешение за строеж, допълни той.

Бъдещата сграда ще разполага с подземни паркинги, както и паркоместа.  Относно въпросът дали бившият вече хотел Орфей не е сграда-паметник на културата, от отдел Култура на община Стара Загора заявиха, че не е архитектурен обект.

Все още не е ясно кога ще започне строителство върху частния терен и колко време ще продължи.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>