Предприятия в 3 града отново не работят заради скъпия ток

Предприятия в 3 града спряха заради скъпия ток, утре също спират

В сегмента „Ден напред“ Българската независима енергийна борса обяви цена за мегаватчас от 131,96 лв. По тази причина на 4 юли „Металик“ АД напълно спря работа с изключение на две големи машини, които работят на газ и някои нискоенергоемки инструменти. „Чугунолеене“ Пърмомай и „Енергоремонт – Гълъбово“ работят с 50% от капацитета си.

Върху цената от 195 лв. бизнесът плаща и такса „Задължение към обществото“, акциз, такса за пренос за енергията и други добавки, така че реално крайното плащане надминава 200 лева за мегаватчас“, пишат от холдинга до медиите. Така българскитеиндустриалци са принудени да работят с най-скъпата електроенергия не само в Европа, но и в целия свят, което е абсурдно, смятат работодателите.

Българският бизнес има възможност да купува ток само от Българската независима енергийна борса, която обаче предлага еленергия, произведена единствено от държавни предприятия, коментираха шефовете на спрелите предприятия. Странно е също, че борсата предлага на свободния пазар само между 1000 и 1200 мегавата, което е сравнително ниско количество на фона на инсталираните производствени мощности в България. Това обаче не пречи на ръководителите ѝ да обясняват, че цената е висока, защото нямало достатъчно ток на пазара.

Настояваме правителството и енергийния министър да направят проверки по всички тези структури по всички тези стурктури, тъй като при тези цени бизнеса не може да изпълнява поръчките по сключените договори ще се стигне до лавинообразно увеличаване и на цените на дребно в България, предупредиха индустриалците.

Предприятия в 3 града отново не работят заради скъпия ток

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>