Предприятията от групата „Металик“ спират работа заради високия ток

Заради трикратно по-високата цена на електроенергията на Българската независима енергийна борса, днес три предприятие от системата на „Холдинг Металик“ в Стара Загора работят с 50% от капацитета си. Ако утре, 4 юли, цената на тока отново е необичайно висока, тези три предприятия ще спрат работа напълно, соъобщават от холдинга.

Днес в „Металик“, „Енергоремонт – Гълъбово“ и „Чугунолеене“ са спрени всички енергоемки машини и агрегати. Причината е, че цената на електроенергията, която предприятията купуват от свободния пазар, днес е  три пъти повече от прогнозираните от КЕВР цени на тока на борсата в рамките на 50 – 70 лв. за мегават.

Имаме съмнения, че тези скокове на тока се предизвикват спекулативно от играчи на борсата, с цел незаконно облагодетелстване на гърба на българските промишлени предприятия, съобщиха още от холдинга.

 

Предприятията от групата „Металик“ спират работа заради високия ток

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>