Уютният център за даровити деца ще бъде завършен в края на юли

 Строително-монтажните работи по сградата в центъра на Стара Загора дарена на Общината от старозагорката Мария Жекова са завършени на 80 %. Това съобщи за „ТВ Загора“ инж.Калин Русев, представител на фирмата изпълнител „Зарастрои“ ООД . За да се превърне сградата в център за талантливи деца, община Стара Загора инвестира близо 904 000 лева от бюджета си. Центърът ще разполага с обширна камерна зала с отлична акустика, сцена и 48 седящи места. Бъдещите изпълнители – детски таланти ще имат и гримьорна.На втория и третия етаж са разположени кабинети по музика, по актьорско майсторство и рисуване.В източното крило на сградата пък ще се обособи изложбена площ и музикален магазин. Отличителната черта на дома – испанският двор, също ще бъде запазена.Проектът предвижда също в сградата да бъде изграден и външен асансьор .

Дарената от Мария Жекова сграда е построена през 1935 г. от баща ѝ Христо. До 1943 г. тя е била елитен хотел с името „Цар Освободител“ .След 1944 г. сградата е отнета от собствениците. Мария и брат и Петър Жеков, виден общественик, композитор, писател и почетен гражданин на Стара Загора успяват да си върнат имота през 1992 г. През последните години помещенията са отдавани под наем за офиси. През 2016 година Мария решава да дари сградата на Община Стара Загора с условието, че ще бъде превърната в център за даровити деца.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>