Луксозно фото издание представят в РИМ Стара Загора

Това лято ще се извърши реставрация на уникалната антична мозайка, открита при строеж  на ул. Руски в Стара Загора. За целта е спечелен и проект в размер на близо 30 000 лева от Министерството на културата. Това сподели в предаването Сутрин с нас директорът на Регионалния музей Петър Калчев.

 

Освен реставрация на античната мозайка, която ще се извърши с пари по проект от Министерство на културата, на 19 юни в музей за първи път ще бъде представен и луксозен фото албум от Културно-историческото наследство на Стара Загора, финансиран от Община Стара Загора и Ротари клуб. Фотосите са дело на Цветан Четъшки и включват уникални неща от най-ранния неолит до съвремието.

 

 

В РИМ Стара Загора действа съвместна програма със Министерство на културата и на образованието, която позволява и обучение на ученици в сградата на музей. Увеличават се туристическите посещения, както и тези на организирани групи, коментира Калчев. А иначе голямата мечта е, през следващия програмен период с общи усилия на институциите да се намери европейско финансиране за реновирането на Музей Неолитни жилища. Има идеен проект на арх. Петър Киряков, а необходимата сума ще е между 500 и 600 хиляди евро.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>