Община Чирпан отново без бюджет, и без кмет на сесия

И в третия си опит общинските съветници на Чирпан не приеха бюджет 2019. Това стана ясно след провелото се редовно мартенско заседание на Общински съвет. И отново в отсъствието на кмета Кичка Петкова и екипа й. Петкова изпрати на съветниците специално писмо, в което заявява, че е накърнена от техни публични изказвания и упреци в липса на административен капацитет. По настояване на Вълчо Николов, Д. Драгийска, председател на ОбС, отново прочете писмото й.
За разлика от предните две гласувания (януари и февруари) сега имаше нов момент. Групата „Коалиция Чирпан” промени позицията си и даде нужните четири гласа „за” бюджета. В специално изказване ръководителят й Васил Донев заяви, че правят този политически компромис, „защото без бюджет сме изправени пред още по-тежка институционална криза”. Донев отново назова дълга на Община Чирпан – 11 282 000 лв., заради който са запорирани общински сметки

От седемте съветници на БСП обаче липсваше един, чийто глас се оказа решаващ и, ако беше в залата, бюджетът щеше да бъде приет с необходимите 11 гласа. Г-н Георгиев бил в болнични, но обещал на г-жа Драгийска да дойде поне за т.1 и да подкрепи бюджета. Но не го стори.
От заседанието отсъстваха и трима от четиримата съветници на ДПС (Орхан Кемалов, Рафаел Вели и Ангел Митев).
В кулоарите след заседанието Христо Стефанов – председател на ГЕРБ Чирпан, заяви, че уважава мнението на колегите си от „Коалиция Чирпан” да направят „крачка назад”, както призовахме  съветниците преди два дни. Но, според него, тази крачка назад трябвало да я направи Кметът Кичка Петкова. „Ние от ГЕРБ ще продължим да искаме оставката й заради безпрецедентната криза, в която екипът й вкара общината ни.”
Васил Донев и Вълчо Николов от „Коалиция Чирпан” заявиха, че вече се съмняват дали кметът Петкова и екипът й искат Чирпан да има бюджет, след като ги няма на това важно общинско заседание.

Припомняме, преди  20-тина дни на нарочна пресконференция, общински съветници от различни политически групи в Чирпан излязоха с открито писмо към кмета и гражданите. Целта на това писмо бе да информира хората за реалното състояние на Община Чирпан и за неспособността на кмета да носи изпълнителни правомощия.

„В настоящия момент град Чирпан и селата от общината се намират в безпрецедентна ситуация, която не се е случвала никога досега. Ситуация, която нарежда общината на последните места сред всички 265 общини в страната. Фактите са показателни – нито един успешно реализиран европейски проект, нито един саниран блок, обезлюдяване на региона, липса на инвестиции… „.Това твърдение изрази и областният координатор на ПП ГЕРБ Пламен Йорданов. Сметките на Община Чирпан бяха блокирани и това направи невъзможно нормалното функциониране на местната власт. Има само едно определение за състоянието на Община Чирпан – фактически фалит. Отговорността за него е на кмета г-жа Кичка Петкова и на нейния екип“, категоричен бе Йорданов.

Община Чирпан отново без бюджет, и без кмет на сесия

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>