„Ден на розовата фланелка“ отбелязват от сдружение „Самаряни“

Сдружение “Самаряни” ще отбележи “Деня на розовата фланелка” за четвърта поредна година с провеждането на инициатива в две училища.

Инициативата е част от дейностите на Консултативно-информационен център “Самаряни” (КИЦ), в рамките на “Терапевтичната програма за деца за справяне с насилие”, в направлението й “НЕнасилие в моето училище!”.

Екипът на КИЦ гостува на IV клас от НУ “Димитър Благоев” и на II клас от VI ОУ “Свети Никола . Целта бе децата да споделят свободно своите мисли по темата, да обсъдят различни, познати за тях ситуации на училищен тормоз и да потърсят заедно възможни начини за разрешаването им. По подходящ за за възрастта им начин бяха поставени въпроси относно това как те могат да избегнат съществуващите рискове от попадане в ситуации на тормоз и насилие; как да не допускат да бъдат въвличани в такива ситуации; как да реагират при неизбежно попадане в тях; как да излязат безопасно от подобни ситуации, на които стават свидетели или преки участници; и още други.

Инициативата „Ден на розовата фланелка“ в световен мащаб започва като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид и Травис. При откриването на учебната година в тяхното училище, група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден, споменатите двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен приятел.

Примерът на канадските ученици бързо е споследван и в други уюилища и държави . В България за пръв път Денят на розовата фланелка се отбелязва през 2012 г.

Сдръжение „Самаряни“ прилага Терапевтичната програма за деца за справяне с насилието чрез подходи, с които да предотврати агресивното поведение на децата в училище. Основна задача н е повишаване на информираността и развиване на системни умения на учениците за разпознаване и справяне с агресията и насилието.

4711 са били случаите на агресия, свързани с физическо посегателство и психически тормоз в училищата през 2016-2017 учебна година, според статистиката на Министерството на образованието и науката (МОН).

Категория: Без категория
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>