Отпуснаха повече пари за общинските и областните болници

Парите за общинските и областните болници ще бъдат увеличени. Това  съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща в Министерския съвет на Сдружението на общинските болници с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов.

 Общинските и областните болници ще получат допълнително 30 млн. лв., с което общата субсидия става 66 млн. лв, предаде БНР. Средствата са за да се справят болниците с тежкото си финансово състояние, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща в Министерския съвет на Сдружението на общинските болници с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов.

Целият допълнителен ресурс, който ще получат областните и общинските болници, е разпределен на 30 млн. лв. допълнителни средства, и 36 млн. лв., които преди това са предвидени в държавния бюджет, обясни министърът. От допълнителните средства – 18 млн. ще бъдат разпределени за общинските болници, а 12 млн. – за областните.

Останалите 36 млн. лв. ще бъдат за повишаване на работните заплати на работещите в общинските и областните болници. Увеличаването на заплатите в общинските болници ще бъде между 25 и 40% и то ще бъде диференцирано на база приходи и процент разходи за персонала. Увеличаването на заплатите в областните болници ще бъде между 10 и 15%. Това ще осигури нормално функциониране на системата на здравеопазването в тези болници, както и обслужването на пациентите в тези региони, добави министър Ананиев.

Преди ден здравният министър Кирил Ананиев призна, че е била намалена цената на клинична пътека за неврологични заболявания, която била от голямо значение за работата на болниците в страната. Намалението било от 500 на 300 лева, което според Ананиев било силно подценено. Затова здравните власти решиха да възстановят цената на пътеката, стана ясно след среща в Министерския съвет.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>