Тече усилена работа по реконструкцията на залата на Синдикалния дом

Трескава работа по реконструкцията на залата на Синдикалния дом се извършва в Стара Загора. Дейностите започнаха преди Коледа, към днешна дата вървят усилени демонтажни дейности.

 

Очаква се превръщането на Залата на Синдикалния дом в Стара Загора в модерен многофункционален културен център да завърши до м. септември.

По задание многофункционалният културен център ще разполага с 520 места, с добра акустика и условия за изпълнителите, за провеждането на различни мероприятия, включително амфитеатрална телескопична трибуна с 214 места.

Сградата на бившия Синдикален дом и концертната зала към нея е строена през 1979 г. От няколко години залата е неизползваема, покривът е компрометиран, системите за отопление и вентилация не работят, оборудването е старо, елинсталациите и облицовките на стени и тавани не отговарят на противопожарните норми. Община Стара Загора обяви конкурс за проекта за цялостното ѝ модернизиране и осъвременяване, който беше спечелен от авторски колектив „Новиза“ ЕООД, София, с ръководител арх. Правдомира Алексиева, автори и на инвестиционния проект.

Чрез обществена поръчка за изпълнител на строително-монтажните дейности е избрано ДЗЗД „АЙ ЕМ СТАРА ЗАГОРА“, с участници в обединението старозагорските фирми „Информат“ ООД и „Монтажинженеринг“ АД. Стойността на договора с дружеството е за над 3, 3 млн.лв. с ДДС, с включени 10 % непредвидени разходи. Срокът на изпълнение е 300 календарни дни.За постигане на мултифункционалност на залата с общ капацитет 521 места, партерното ниво ще се оборудва със система от 214 амфитеатрални тапицирани седалки с телескопично прибиране, метални парапети, с две пътеки, с вградено LED осветление по контура на стъпалата. Тази система предлага възможност седалките да се прибират в далечния край от сцената и да се освобождава хоризонталната част на залата, за да се използва за изложения, конференции, презентации, танци, спектакли, рецитали и др. Предвиждат се още 55 подвижни места, а балконът на залата събира 252 амфитеатрално разположени места. ,

Проектът предвижда гардероба да се премести в източното фоайе на първия етаж, между санитарните възли и стълбата. По този начин ще се освободи пространството със съществуващото керамично стенно пано, а пространството ще се ползва за временни изложби, със складово помещение към него.

Гримьорните ще разполагат с топла вода и ще бъдат отделени с коридор от остъклената фасада.

Фоайетата на 2 етаж предлагат възможност за обособяване на информационни кътове, галерии за постоянни и временни изложби. Предвидено е обособяване на кът за презентации.

Куполите за горно осветление на 2 етаж в източното фоайе ще се оформят с ЛЕД ленти, а в западното фоайе се предвиждат кръгли осветителни тела.

Във фоайетата на двата етажа ще се положи настилка от гранитни плочи. Ще се реставрира настилката от паркет в залата, а дюшемето на пода на сцената ще се реставрира и обработи с пожароустойчив лак.

 

Ще се положи топлоизолация на покрива над сцената, залата и фоайетата, които ще имат изцяло нова дограма.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>