Национални архитектурни конкурси в Стара Загора през 2019

Национален архитектурен конкурс  трябва да определи авторът  на идейния проект за новата сграда в центъра на града. Това каза за ТВ Загора арх. Петър Киряков, председател на Камарата на архитектите. Камарата подкрепи изграждане на сграда на мястото на съборения стар съвет в Стара Загора.  Избрани са авторите на идейните проекти за реконструкцията  на Руския пазар, продължението на парк „Артилерийски“ и ремонта на Летния театър.

 

Според арх. Петър Киряков, председател на Камарата на архитектите, националният конкурс е единствения начин да се спечели ясно и аргументирано. Според него Общината трябва да изготви смислено задание за конкурса и да реши как ще продължи собствеността на сградата като е възможно публично- частно партньорство.

С национален конкурс е определен авторът на идейния проект за реконструкцията на Руския пазар. Това е колектив с ръководител арх. Петър Киряков, който разказа за конкурса. С най- голяма готовност за начало на строителни дейности е продължението на парк „Артилерийски“. Архитект Киряков е участвал в  журито на националния конкурс за избор на авторски колектив. Той е от софийско архитектурно бюро. Отново след конкурс  е  избран  проектант и за обновяването на Летния театър. Това е арх. Явор Янулов. Според  арх. Киряков идейният проект ще бъде готов до три месеца.

 

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>