ЗАПОЧHА АРХЕОЛОГИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ В ГЪЛЪБОВО

За първи път в Гълъбово се срещат историята и бъдещето в лицето на близо 50 учени от 12 страни. В продължение на три дни те ще представят своите нови открития и анализи на един от „най-тъмните”, все още слабо проучени периоди в историята на човешката цивилизация – 3-тото хилядолетие преди Христа.

Събра ги селищната могила „Асарра” край Гълъбово, единствената в България, криеща толлкова много загадки. Тя е и единственият засега открит „търговски” център, или както образно се изразява проф. Красимир Лещаков, „митницата”, съществувала от третото до първите векове на второто хилядолетие преди новата ера.

Краят на третото хилядолетие и началото на второ е период, свързан със загиването на старото царство в Египет. Балканите успяват да запазят донякъде своя прогрес през тази ера на климатични промени и още:

Досега знаехме много малко и затова първите векове на второ хилядолетие ги наричахме „тъмни“. Гълъбово е един от паметниците, който хвърля светлина върху това време. Имаме находки, които се датират между 2000-та и 1800-та година преди Христа. Смело мога да твърдя, че те са донесени директно от столицата на хетите. Имаме други находки от Северна Сирия и други от цикладските острови. Тоест, културните връзки не са били тотално заличени. Те са продължавали, но може би интензитетът не е бил толкова силен, както е било в последните векове на трето хилядолетие“ – казва професорът в нарочно интервю преди началото на конференцията, излъчено по програма „Хоризонт” на БНР.

В Гълъбово в рамките на три дни до 28 октомври ще се срещнат няколко генерации археолози. Интересен ще е контактът на „старите” европейски школи, които по израза на някои учени са правили „колониална наука” на Балканите и новото, образовано и напористо поколение от Гърция, Турция, Румъния и България, което достойно може да съперничи на класиците.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>