Стара Загора ще кандидатства по европрограма за по- чист въздух

Час и половина стигна на общинските съветници да разгледат 43 предложения, включени в дневния ред на редовната общинска сесия. Точката за продажба на общински парцел, в близост до чешмата на кв.“Три чучура“, бе изтеглена от вносителя й Живко Тодоров.
Съветниците подкрепиха включването на Стара Загора към Интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, финансиран по Програма LIFE на Европейския съюз. Продължителността му ще е 6 години, като крайната му фаза е заменянето на печките на твърдо гориво с котли на пелети или газ, от което безплатно ще се възползват 950 старозагорски домакинства.
Заместник- кметът Йордан Николов каза, че в Стара Загора през последните 2 години регистрираните нива на фини прахови частици са в границите на допустимите норми. Той подчерта, че ако Общината бъде одобрена от програмата, ще се извърши обследване на районите на града, в които се използва най-много отопление на твърдо гориво, за да решат експертите къде да бъде насочена помощта.
Гласувано бе предложението на временната комисия за избраните 39 съдебни заседатели при Окръжен съд – Стара Загора, за мандат 2019-2023.
Съветниците разгледаха и таксиметровия превоз на пътници. Определени бяха 560 броя таксиметрови автомобили, които да работят на територията на община Стара Загора. Определени бяха минимална цена за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег в размер на 0.70 лв. за дневна и нощна тарифа и максимална цена за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег в размер на 0.90 лв. за дневна и нощна тарифа.
Общинският съвет одобри 7 двойки, които бяха част от втория прием на документи, да получат по 1400 лева финансова помощ за асистирана репродукция.
Отпусната бе еднократна парична помощ на Силвия Томова – художествен ръководител на Балета на Държавна опера Стара Загора. Помощта е във връзка с необходима медицинска интервенция.
Общинските съветници подкрепиха предложението на кмета Живко Тодоров за поставянето на мемориален знак в памет на д-р Евгений Желев, който бе два мандата кмет на Стара Загора, лекар, народен представител, политик, общественик.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>