Съвместно ателие на френски и български студенти

Съвместно ателие на френски и български студенти започва работа в Стара Загора. Над 30 бъдещи архитекти от Университета по архитектура в Париж Ла Вилет и пет техни български колеги от Университета по архитектура, строителство и геодезия – София, под ръководството на арх. Цвета Кирова ще пребивават в града до 16 октомври. Студентите са тук по покана на Община Стара Загора.
Участниците от двете страни провеждат за трета поредна година съвместни ателиета, в които формират екипи и работят заедно по зададени от градовете теми. Основната тема на ателието в Стара Загора ще бъде възстановяването и трансформацията на стари сгради, на античните пространства в града и неговото културно наследство. Младите хора ще посетят и Фестивала на виното и културното наследство „Августиада“.

На студентите бяха предложени теми за обновяване на пространства. От Община Стара Загора дадоха задача за Античната улица и Градския пазар, както и идеи за сградата на Първо основно училище, индустриални сгради и малка жилищна сграда с възрожденска архитектура. От Тракийския университет предложиха препроектиране на библиотеката и на отворено пространство, което включва паркинг и залесени площи.
Старозагорските архитекти също са подготвили задачи за бъдещите си колеги. Една от най-интересните е за централен площад с частично покритие на Античната улица. Те обявиха, че подкрепят ателието и са готови за съдействие.

Мария Диас благодари за топлия прием и създадената атмосфера за работа в Стара Загора. По думите й студентите са дошли много мотивирани да работят.
Френските гости се поинтересуваха как прекарват гражданите свободното си време в Стара Загора, какви отрасли на икономиката се развиват и т. н.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>