Розопроизводители протестират и искат защитна изкупна цена

Розопроизводители от региона настояват за Закон за розата и защитна изкупна цена. Това обявиха представители на дребния и среден бизнес от бранша, на специална пресконференция днес.

 

Розопроизводители от региона настояват за защитна изкупна цена. Според тях Празникът на розата трябва да има траурен флаг, заради случващото се в момента. „Днес изкупната цена е 1.80 лв. Плащаме по един лев труд на берача, имаме и разходи. Ние сме на загуба“, обясни Стефан Калайджиев.

Той определи случващото се в бранша като диктатура и добави, че розопроизводителите не са в „черната икономика“. „Подпомагането само на земеделските производители е дискриминация. Ако имаш под 5 декара не може да се регистрираш като земеделски производител. Аз имам три декара и съм изкарал 250 лева“, добави Калайджиев. Розопроизводителите настояват за уважение и достойно заплащане, защото според тях случващото се в момента е „ежедневна гавра“.

Настояват още за компенсации от държавата, както и за изкупуване на непродадената реколта. Според тях трябва да се създаде държавен резерв на розовото масло и Законът за розата да бъде приет. Исканията им обобщи Калин Калинов.

Дребните розопроизводители са единодушни, че разминаването на дребните и големи производители в бранша е голямо и обединението ще бъде труден процес.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>