Италианска детска продукция закръгли филмите на „Златната липа“ на 50

Още един филм беше добавен в програмата на кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“ 2018 (2 – 6 юни), и така окончателно броят им стана 50. Това е късометражният филм на Джузепе Скифани „Когато рибите пееха“ , който попада в категорията „Детско кино“ заедно с още 9 филма, насочени към детската аудитория.
видео
Италианският режисьор и сценарист разказва историята на малкия Гаетано във филма „ Когато рибите пееха“ по много интересен начин, смесвайки реалност с анимация. Гаетано пътува до Сицилия, за да посети своя дядо, който го очарова с живота си на рибар и с историите си.
По традиция в категорията „Детско кино“ най-голям е броят на филмите от Дания – цели 6 , посочи директорът на фестивала Магдалена Ралчева. Сред тях са анимациите „Плати и Пус“ , „Намиране на дома“ и „Капки“ . „Плати и Пус“ на режисьора Стефан Фелдмарк разказва за приятелството и приключенията на птицечовката Плати и палавата котка Пус. Филмът на Кристиян Кунц „Намиране на дома“ представя историята на мече, осиновено от хора, което тръгва да търси родителите си, а „Капки“ представя една ефирна история за смелостта да си любопитен. От Дания идва и филмът на Мортен Халворсен „Анти“ , който със сигурност ще привлече вниманието на тийн-аудиторията. Лентата разказва за приятелството между две момчета, което е поставено на изпитание, когато пред едното се отваря шанс да осъществи таланта си на художник на графити. Историческият фентъзи трилър на Кеннет Кайнц „Дъщерята на срамителката“ разказва за момиче със свръхестествени способности да вижда в душите на хората и да ги кара да се срамуват. „Небивалиците на леля ми“ на Тоун Мигинд Ростбьол разказва история за морските приключения на 6-годишния Теодор и необикновената му леля Лола, която се оказва истински морски вълк и го въвлича в безброй интересни ситуации.
Германският детски филм на Андреас Дрезен „Тим Талер или Продаденият смях“ представя нова екранна версия по едноименния роман на немския писател Джеймс Крюс.
Българското детско кино прави истински прецедент с участието във фестивала на филм, създаден от 10-годишен режисьор – малката Рая Гънчева от Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“. Това е лентата „Бой със звяра“ . Сюжетът е за принцове и принцеси, които изглеждат старинно, но говорят на езика на съвременните деца и ядат…вафли.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>