Веселина Седларска: Най-големият ни страх днес трябва да е демографската криза

Книгата  „България за начинаещи : Джаз от сюжети и портрети“ от Веселина Седларска бе представена снощи в Стара Загора. Един достоен финал на 13-ия маратон Четяща Стара Загора.

 

Втората книга на журналиста Веселина Седларска  „България за начинаещи : Джаз от сюжети и портрети“ изгражда калейдоскоп от портрети и истории, всяка от които илюстрира многоликия и понякога неподдаващ се на обяснения свят на българина. Написана с човеколюбие и с тънко чувства за хумор, книгата „България за начинаещи” отвежда читателя по криволичещите пътеки на българското минало и настояще, за да го запознае с множество странни, забавни, понякога тъжни, но винаги истински сюжети. Веселина Седларска е събрала истории и герои, с които се е сблъсквала в кариерата си на журналист.


Тя разказва за селца, останали непроменени с десетилетия, навлиза в спецификите на журналистиката в късния социализъм, припомня зората на демокрацията и ексцентричните деца на прехода, пише за мечтите на българите през Възраждането и за мечтите на българите сега, за случилото се като по магия българско Съединение и за оцелялата през вековете магия на кукерите. Заглавието на всяка история в книгата е последната дума от предишната, като по тази начин всички сюжети се сливат в красива и чудата плетеница.

Веселина Седларска е журналист от 38 години. В момента пише за сайтовете „Клуб Z“ и „Редута“.  Автор на „Сънувах Мисисипи“, „Пасажерите на Ной“ и на психологическия роман „Кладенецът“. Пише политически коментари, хуманитарни есета и кратки статуси, често предизвикващи голяма полемика в социалните мрежи. Как тя коментира новината, че България е отпаднала до срамното 111 място по свобода на словото?

 

Най-големият ни страх днес трябва да е демографската криза, казва Седларска. Защото излизайки от нашата страна, отваряме място на други, които търсят свободни пространства.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>