Днес детска градина № 4 – Бреза в Стара Загора остана затворена за своите възпитаници

  Предприети са всички необходими мерки за ограничаване на салмонелната инфекция в Детска градина „Бреза” в Стара Загора, информират от пресцентъра на РЗИ.

 

Преди три дни бяха установени 11 деца на 4- и 5-годишна възраст и помощник-готвач с доказана салмонелна инфекция в детска градина № 4 „Бреза” в Стара Загора. 9 от децата и помощник-готвачът в детското заведение са здрави заразоносители и са открити активно, чрез извършени микробиологични изследвания за чревно носителство.

След изолирането на първите деца е извършена крайна дезинфекция на помещенията от засегнатата група и кухненски блок.

Взети са проби от външна среда и проби от храните, които са с негативни резултати.

Поради установения положителен резултат на помощник-готвач се предприемат изследвания на всички деца и на работещите в детската градина за чревно носителство, както и извършване на повторна крайна дезинфекция на всички помещения от детската градина.

С цел прекъсване на разпространението на инфекцията, 23 април бе обявен за неучебен ден за детската градина. От 24 април ще се приемат деца само с отрицателни резултати за бактериално носителство.

Днес директорът на детското заведения г-жа Сидерова отказа коментар на ситуацията, под предлог че няма да коментира, преди да излезнат окончателните изследвания от РЗИ. Самата тя не разполагала с друга информация, но заяви, че на всички деца, дори и отсъстващите се правят безплатни изследвания в ХЕИ.

 

 

 

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>