„Успелите деца на България“ с двама номинирани в Стара Загора

Старозагорският медалист от математически олимпиади Теодор Танков и бадминтонистката Мария Делчева са номинирани за юбилейните X-ти годишни награди „Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“, която отличава най-добрите ученици от I до XII клас през 2017 г. в сферата на изкуствата, науките и спорта. “
Ученикът от старозагорската Природоматематическа гимназия „Гео Милев” Теодор Танков, който в момента е осмокласник в Американския колеж в София, е номиниран за постижения в сферата на науката от координатора на българското участие в международни математически олимпиади Любомир Любенов.
Той е носител на Златна купа и титла „Шампион“ – най-високото отличие от Откритата Азиатска международна математическа олимпиада 2017, в която участваха над 12 000 ученици от 18 държави. Теодор е вторият българин, печелил тази титла до момента. Той успява да реши 29 от 30 задачи, което е най-добрият постиган резултат. Това постижение го извежда на върха в международната класация, изпреварвайки състезателите от традиционно силни държави като Китай, Хонг Конг, Малайзия. Шампионската титла на Теодор е най-високото постижение на български ученик на международни състезания по математика през 2017 г.
Най-успешният състезател на България в това състезание, сред общо 19 български ученици, стигнали до финала на престижния форум след квалификационните състезания SASMO и „Математика без граници“, е носител и на отличието „Международна звезда“, което получава най-добрият състезател на дадена страна участник.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>