Старозагорски ученици дискутираха опасностите в интернет

Онлайн тормозът и другите опасности, които крие интернет, обсъдиха участниците в първата лекция от съвместната инициатива „Безопасност на децата в Интернет“. Тя е на община Стара Загора и Районен съд Стара Загора. На нея присъстваха ученици, педагогически съветници, психолози, родители.
Милена Колева, председател на Районен съд Стара Загора, разказа за инициативите свързани с обогатяване правната култура на подрастващите.
„Работим с три старозагорски училища за безопасността във Фейсбук, интересът е изключително голям и това ни провокира да потърсим съдействието на Общината, за да могат повече ученици да участват в дискусиите”, обясни съдия Колева.
Презентация на тема „Опасностите в интернет”, представи Стефан Чертоянов, системен администратор в съда. Той обясни какво означават и как действат вирусите, онлайнторомозът, кражбата на самоличност и кражбата на лични данни, изнудването, проследяванто , фишинг атаките и детската порнография.
Бе представено и филмче на Главна дирекция Борба с организираната престъпност, което разказва как се стига до изнудване във Фейсбук и до разпространяване на детска порнография. „Според статистиката всяко четвърто дете е било жертва на онлайн тормоз”, информира Стефан Чертоянов.
От лекцията стана ясно още, че жаждата за повече лайкове води до зависимост, както и че сърфиращите сами трябва да определят границата между реалния и виртуалния си свят. Присъстващите разбраха и кой ги пази в интернет-антивирусен софтуер, възможностите на социалните мрежи, институции и служби. Чертоянов посъветва учениците, когато се почувстват атакувани, особено и с изнудване, да ползват страницата на ГДБОП, където могат анонимно да разкажат проблема си.
Той обеща още да бъде направен специален имейл на интернет страницата на Районен съд и на Фейсбук страницата му, където могат да се изпращат въпроси и да се споделят проблеми.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>