Писмо от МОН за конкурс на тема „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола“ възмути патриотични кръгове

Ратификацията на Истанбулската конвенция ще бъде отложена с няколко месеца, обявиха в парламента днес от ГЕРБ. Случайно или не, в социалните мрежи бе публикуван документ от Министерството на образованието, с който се обявявя конкурс сред училищата на тема“ Училище без насилие и стереотипи, определени от пола“ Очаквано, реакциите срещу него бяха остри.
В същия ден, в който ГЕРБ решиха да отложат ратификацията на Истанбулската конвенция в социалните мрежи бе публикуван документ от Министерството на образованието и Регионалното управление на образованието Стара Загора. Той е с дата 17 януари 2018г. Адресиран е до директорите на училища в областта относно провеждане на конкурс „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола“. Конкурсът е по проект на фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“,провеждан със съдействието на Министерството на образованието. Документът предизвика отново недоволството на противниците на конвенцията с коментари, че това няма да мине. Ако се прочете целия текст обаче, става ясно че Националният конкурс „Училище без насилие и стереотипи, определениот пола“ се провежда вече четири години и без да е ратифицирана Истанбулската конвенция. Писмото е изпратено от заместник- министърът на образованието Деница Сачева и е предназначено до училищата, които работят по темата „Равнопостовеност на половете“, тези които работят по превенция на насилието, вкл. насилието, основано на пола и училища, които работят активно с родителите.
В писмото от Министерството на образованието се казва още, че инициативата е дала възможност през годинитена всички училища, които работят за изграждане и поддържане на безопасна и креативна училищна среда, посредством създъване на толерантност и равноправни отношения между членовете на училищната общност, да прегледат и покажат своите добри практики, които вече развиват и прилагат. Конкурсът се провежда с цел насърчаване превенцията на насилието и насърчаване на равнопоставеността.
От Регионалното управление на образованието обещаха да коментират документа по- късно заради заетост. За сметка на това от Общината побързаха да изпратят прессъобщение, в което пише, че „Община Стара Загора не е получавала и не е разпращала до директорите на старозагорски училища писмо на Министерство на образованието (МОН) за конкурс в училищата в областта, организиран от фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“ (ДОИТ)“, Това е заявила зам.-кметът по хуманитарни дейности Иванка Сотирова. „ Писмото на МОН е до Регионално управление на образованието (РУО), което е различна структура от Общината“, уточнява Сотирова.
Изявлението е по повод поискан от Общинския комитет на ВМРО в Стара Загора отговор от ресорния заместник-кмет, пише още в прессъобщението..
Очаква се от Министерството на образованието да излязат с обяснения по случая, допълват от пресцентъра на Общината.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>