Без ново обществено обсъждане за ресторанта на Аязмото

Няма да има ново обществено обсъждане за съдбата на бившия ресторант „Аязмото”, каза за ТВ Загора кметът Живко Тодоров.Той се позова на общественото обсъждане, проведено през 2013г, когато хората се обединиха около няколко възможни решения за сградата.
„Едно от предложенията на общественото обсъждане беше за изграждане на музей“, припомни кметът Живко Тодоров. В предложенията на гражданите обаче отсъства идеята този музей да е църковен. Други предложения бяха за изграждане на многофункционален комплекс с кула както и за запазване на ресторанта. Четири години след обсъждането през 2013г, се появявя желание от страна на Митрополията за дарение на сградата и нейното стопанисване. Волята на заявителя е сградата на върха на парка, заедно с манастирският храм „Свети Теодор Тирон“ да обособят църковен музей. Кметът Живко Тодоров каза, че този музей ще бъде посветен на старозагорските митрополити както и на богат архив, свързан с изграждането на Аязмото.От Митрополията са се ангажирали да осигурят финансиране, но още нямат готов проект и не е посочена конкретна сума, уточни кметът Живко Тодоров.
„Предложението, което правим до Общинския съвет е, да дарим сградата на Митрополията и на мястото да се изгради митрополитски музей“, каза още Живко Тодоров. От своя страна очакваме от общинското ръководство отговор дали и земята ще бъде дарена. „В решението ще бъде записано, че не може да се извършва друга дейност или да се предоставя на друг“, добави Тодоров. В Община Стара Загора е постъпило искане от средата на май миналата година от Старозагорската Митрополия за дарение на сградата. Седем месеца по- късно-през декември, по време на представяне на календара на Областната администрация, митрополит Киприан на въпрос на наш екип по темата заяви “Нека решението стане факт, тогава ще коментираме“. В социалните мрежи десетки старозагорци заявиха недоволство от предложението и пожелаха ново обществено обсъждане преди общинската сесията на 31 януари
Сградата е построена през 1971 година, със застроена площ – 832 кв. м. и РЗП – 2 086 кв.м. Обектът е собственост на общината от началото на 2013 г., преди това бе на бизнесмена Стойчо Кълвачев.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>