Открити врати в Операта

„Ден на открити врати“ по време на провеждането на Фестивала на оперното и балетното изкуство организира Държавна опера-Стара Загора на 7 декември. Инициативата е по повод 50 -годишнината от създаването на фестивала. Първото му издание като Декемврийски музикални дни е било между 3 и 9 декември 1967.
Държавна опера-Стара Загора отвори врати между 12 и 18:00 часа. Посетителите разгледаха изложбата във фоайето на операта, прожекцията на видеокадри от история на ФОБИ и най-интересните събития от програмата през годините. Документалната изложба „50 години Фестивал на оперното и балетно изкуство 1967-2017“ е подготвена със съдействието на Община Стара Загора, Държавна опера-Стара Загора, Регионален исторически музей, РБ “Захарий Княжески“, Държавен архив-Стара Загора и лични колекции. Нейното съдържание е подбрано от гл.ас.д-р Ема Жунич от Институт за изследване на изкуствата при БАН и Любомир Кутин – доктор по социология.
Съхранени благодарение на музейни експерти, библиотекари и любители на изкуството, днес показаните печатни материали придобиват нова стойност и усещане за времето, в което са създадени. Експозицията се допълва от костюми на Николай Гяуров, Георги Енев, Евдокия Здравкова-Хорозова , Миньо Минев.
Проектът „Ден на открити врати“ е част от усилията на Държавна опера-Стара Загора да популяризира оперното и балетното изкуство сред децата и младежите чрез нетрадиционни форми, които им помагат да бъдат свидетели и да осмислят тяхното създаване и споделяне.

Категория: КУЛТУРА
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>