Министър Теменужка Петкова инспектира енергодружества в Марица изток

До края на 2017-та централите от комплекс Марица Изток ще са наясно какви пари ще трябва да вложат, за да имат шанс да се възползват от частична отмяна на новите по-високи евроизисквания за чиста околна среда.

Международна консултантска компания вече разработва разчетите на четири от енергодружествата в Марица Изток. Резултатите от проучванията ще покажат дали четирите ТЕЦ-а ще могат да кандидатстват за така наречената „дерогация“, която би им позволила да работят и след 2021 година. За вече съществуващите тецове след този срок европейската директива предвижда улавяне на 99 процента на серните газове. Към момента средната степен на очистване е 96 процента. Въвеждат се и изисквания за намалено съдържание на живак -показател, за който досега не е имало въведена технология за измерване. Когато докладите на чуждестранната компания са готови, всяко дружество ще кандидатства само за себе си за правото на отсрочка от новите директиви. На този етап, България не е решила дали ще се присъедини към обжалване на новите екоизисквания, каквито намерения са изказани вече от Полша. Срокът за обжалването изтича на 10 ноември. В хода на процедурата, когато се запознае с документите и България може да реши да се присъедини към Полша, поясни министър Петкова. Заедно с експерти на ЕСО тя посети ТЕЦ ЕЙ И ЕС Гълъбово и ТЕЦ Марица Изток 2, за да провери готовността на двете централи за зимата. Заключението на експертите бе, че и двете проверени дружества са изпълнили необходимите изисквания. И в двете централи складовата наличност на въглища е над изискуемата по нормативна уредба. В американската централа тя е 451 000 тона, при задължителни на склад 250 000 тона въглища. ТЕЦ Марица изток 2 при задължителни 500 000 тона въглища на склад, централата разполага с 650 000 тона.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>