Скандал на работна среща заради паметника на кан Тервел

Скандал за паметника на кан Тервел възникна по време на работна среща, организирана от община Стара Загора. На нея баха поканени Инициативният комитет за издигане на паметника, представители на СБХ – София, представители на архитектурната гилдия в Стара Загора и авторският колектив, спечелил конкурса.
Започваме репортажа с уговорката, че медиите нямаха право да снимат или записват работната среща на Общината, с изключение на две минути протоколни снимки. През цялото време на продължилата повече от два часа среща, журналистите бяхме неми свидетели на остър тон и оформяне на два лагера, които си говореха на коренно различни езици. Единият бе на Инициативния комитет за поставянето на паметник на кан Тервел, на мястото на съборената сграда на старата община. Другият, на професионалните гилдии на художници и архитекти. Председателят на СБХ България Любен Генов обясни, че конкурсът за избор на екип-автор на паметника, е компрометиран заради неспазване на срокове и процедури. В журито са участвали 7 представители на Инициативния комитет и само 4 на СБХ. От обявяването му в края на февруари до крайния срок на подаване на проектите е имало само 40 дни. Заданието, изготвено от Инициативния комитет, според СБХ е, цитирам „предизвикало смях“ заради подробните описания . Това дава основание на СБХ да смята, че конкурсът търси определен автор, който да изпълни представата за паметника на Инициативния комитет. Конкурсът бе наречен още „частен“ и „ витринен“, тъй като в състава на журито не са присъствали представители на Общината и на архитектурната гилдия в града. Самият проект според представителите на СБХ и архитекти е пример за социалистически реализъм в скулптурата, стои архаично и мегаломанско. От своя страна Инициативния комитет с председател Петко Колев,председател на дружество Тангра Тан Накра, остро репликира, че със или без одобрението на СБХ и архитектурната гилдия, паметник на Тервел в Стара Загора ще има. Думите бяха на Кристиян Петков. Общинският съветник Стефан Анков, заяви, че има решение на Общинския съвет от 2015 година, което регламентира изграждането на паметник на Тервел. Тепърва предстои да научим позицията на главният архитект на Стара Загора Валентина Грозева и секретаря Делян Иванов, които бяха затруднени да помиряват двете страни. Избраният екип на проекта е в състав Борис Борисов и арх. Милен Маринов от Велико Търново.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>