Общинският съвет прие промени в ОУП за Бедечка – репортаж от зала

Общинският съвет в Стара Загора прие днес промени в Общия устройствен план за спиране на строителството в Бедечка.

По време на дебата в зала бяха предложени няколко възможни сценария по темата – на кмета Тодоров, второто допълнено с предложение от Постоянната комисия по териториално и селищно устройство и да се отложи точката за разглеждане .

 

След повече от час дебати днес на своето редовно заседание Общинският съвет в Стара Загора прие изменението в Общия устройствен план на града, предложено от кмета Живко Тодоров. С 38 гласа „За“ старейшините подкрепиха проекта за изменение на действащия Общ устройствен план на Стара Загора и прилежащите крайградски територии в частта му за кв./ парк „Бедечка“, при граници юг – ул. „Христина Морфова“, север – алеята към  предприятие „ Труд“, запад – ул. „Иван Вазов“ и изток – ул. „Хан Тервел“.

 

Групата на БСП и председателят на Общинския съвет Таньо Брайков не го подкрепиха, а трима заседатели се въздържаха от мнение.

Решението на практика спира строителството на тази територия, собствениците на имоти следва да бъдат обезщетени с подходящи парцели, а останалите около 300 дка ще останат зелени площи.

Преди началото на разискванията обръщение към общинските съветници направиха представители на собствениците и на сдружение„Запазете Бедечка”.

 

Лидия Вучева – представител на собствениците на земи нарече предложението за решение „социална дискриминация“

 

Първан Симеонов от Запазете Бедечка също взе думата

 

Относно информацията за застрояване на още 8 парцела, разгледано в комисия и предложение, направено от общинския съветник Недялко Ангелов, думата взе Живка Александрова – активист от сдружение „Запазете Бедечка“.

 

Веднага след това изказване Председателят на Общински съвет Таньо Брайков разясни през зала какво касаят делата.

 

От групата общински съветници на БСП бяха направени две предложения: едното южната част от Бедечка да остане терен за публично-частно партньорство и да не се размиват границите на квартала, посечени при референдума и второто на проф. Б. Биволарски – да се отложи гласуването по казуса с месец.

 

Свидетел съм на огромно политическо лицемерие, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров.:

 

„Няма такова деление нито по закон, нито морално, нито каквото и да е било. Има реални граници в момента на парка, категоричен е кметът.

 

Той уточни още, че е категорично против продължението на ул. „Августа Траяна“, с 4 ленти, да минава по средата на парк.

Ситуацията е патова, коментира и общинският съветник от Народен съюз Мария Динева.

 

 

Във взетото днес решение е записано още, че във връзка с резултата от проведения референдум и експертното становище на проектантския колектив, изразено на общественото обсъждане на 20.01.2017 г., относно преминаване на ул. „Августа Траяна“ през парковата среда и с оглед запазване на съществуващата дървесна растителност, продължението на улица „Августа Траяна“ на изток не е част от транспортно-комуникационната мрежа на града.

 

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>