Андон Андонов: Оптимист съм за бъдещето на Мини Марица изток

Оптимист съм за бъдещето на комплекса, категоричен е изп. директор на „Мини Марица-изток” инж. Андон Андонов.Той припомни и заявената от премиера Бойко Борисов позиция в защита на централите от комплекс „Марица изток” и конкретно за работата на ММИ.

Тази година дружеството отбелязва 65 години от създаването си. От 1952 година до сега са добити малко над 1 100 000 000 тона въглища. Към момента запасите са от около 1 800 000 000 тона, което е гаранция, че и занапред дружеството ще осигурява стабилни доставки за четирите централи от комплекса. „Запасите от въглища ще стигнат за още поне 65 години и те ще позволяват и за в бъдеще да се произвеждат малко повече от 40% от електроенергията в страната ни. Тези запаси осигуряват енергийната ни независимост,  която е част от националната ни сигурност. Ето защо, не случайно ММИ е гръбнакът на българската енергетика”, добави още инж. Андонов.

От началото на годината до сега са добити въглища с над 2,4 млн тона над планираното количество, което е общо 20,9 млн тона. Откривката е с 4 млн m3 по-малко, а причината са студовете през януари и февруари, но от дружеството са убедени, че до края на годината ще наваксат с изоставането.

Към момента ММИ реализира положителен финансов резултат спрямо отчетената загуба през 2016 година и приходите възлизат на 358 млн лева. Вземанията към средата на септември са 168 млн лева, от които просрочените са 18 млн лева и те са само от „Брикел”. Задълженията на дружеството са 46 млн лева, като ръководството информира, че няма просрочени към доставчици, банки и БЕХ.

Към средата на септември се отчита изоставане от инвестиционната програма на ММИ, но неизпълнението е заради често обжалваните обществени поръчки. По този начин  дружеството не може да реализира доставките, обясни изп. директор Андон Андонов. Това е и една от причините да се настоява за промяна в Закона за обществените поръчки, а предложение за това ще бъде направено по време на изнесеното заседание на енергийната комисия към Народното събрание, което ще се проведе на 12 и 13 октомври.

ММИ се подготвя за есенно-зимния период, като ремонтната кампания продължава, всички планирани задачи се изпълнят в срок и качествено.

В момента в „Мини Марица-изток” работят 7281 души, при одобрен щат от 7600.

Категория: БИЗНЕС, ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>