ЕС трябва да гледа реално – за нас е невъзможно да спазваме високи еко-изисквания и да затваряме централи

За запазване на целостта и независимостта на българската енергетика и енергийни мощности се обяви Драгомир Стойнев от трибуната на Народното събрание по време на дебатът за процесите на промени в ЕС и необходимостта от ясна българска позиция по тях.

„За нас е непосилно да отговорим на нови, високи изисквания, на бюрократични норми и директиви за опазване на околната среда, за нас е невъзможно да затворим въглищните електроцентрали заради високи еко-норми и да оставим без работа стотици хиляди семейства, а в същото време в съседна Турция замърсяването да не се контролира. За нас е невъзможно да се разделим със стратегически активи в икономиката и енергетиката.“, каза още Стойнев.

Според него Европа днес трябва да погледне реално на опасните процеси, защото освен бежанската криза, вътре в Евроъсюза тече една друга голяма криза – кризата на евроскептицизма. „Промяната в ЕС е необходима, но не както я виждат често от Брюксел – все по-високи изисквания, все повече регулации, все по-трудно изпълними условия“, заяви още Стойнев.

“БСП предлага, както в началото на мандата ви, да ви подкрепим в изготвянето на Българския сценарий за бъдещето на Евросъюза. Ако искате да имаме силна позиция навън, преди това нека да построим зад нея национален консенсус”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

Стойнев подчерта, че правителството е послушало БСП и не е сгрешило с внасянето за обсъждане на проекта на Програмата на България за председателството на Съвета на ЕС.  „Предстои ни много работа и ви гарантирам, че депутатите от БСП отново ще са конструктивни за да излезем в  края на годината с един общ политически документ“, каза още той.

„Председателството е координиран и точно разписан процес. В ЕС обаче тече голям дебат за това как ще продължи да функционира той. Каква е българската позиция за промяната в ЕС? Ние участваме ли в този дебат въобще?“, попита той.

Драгомир Стойнев обясни, че ЕС минава през криза на целостта, криза на доверие в европейската идея, криза на механизмите – финансови, административни, политически,  криза на сигурността заради тероризма и бежанците. Той заяви, че истината е, че управляващите се движат формално и по течението на фона на тази динамика. „5-те сценария за бъдещето на ЕС не са бюрократични документи за поредния европейски дебат. Те са червена лампа, знак, че ЕК, която винаги е изключително предпазлива, казва – Съюзът ще се промени, проблемите са много, парите не стигат, финансирането ще се промени“, категоричен бе той. По думите му, точно когато сме в председателство – през 2018 г, ще започне подготовката на многогодишната финансова рамка на Евросъюза след 2020 г.– ще започне да става ясно какви ще са промените, кой ще надделее и как ще бъде разпределян бюджета. „Формални и тихи – такива ли ще бъдем отново? И няма ли да загуби от това самия ЕС?“, каза още той.

ЕС трябва да гледа реално – за нас е невъзможно да спазваме високи еко-изисквания и да затваряме централи

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>