Картини на Никола Кожухаров събраха старозагорци в Художествената галерия

Една малка, но затрогваща част от творчеството на Никола Кожухаров, е експонирана в Художествена галерия Стара Загора. Картините на големия Никола Кожухаров са завинаги част от образната представа за нашата история, за нашите митове, легенди и приказки.

До 20 юни ценителите на творчеството на Никола Кожухаров ще могат да се насладят на негови творби в залата на Художествена галерия Стара Загора. Роден през 1892 г. в гр. Казанлък, израстнал в Града на липите, Никола Кожухаров създава своите шедьоври десетилетия. Той е живописец и рисувач, график и илюстратор, стенописец и декоратор, сценограф, скулптор, педагог…

Талантът и страстта към историята на Никола Кожухаров го превръщат в един от най-добрите художници на историческата тема: Залавянето на Васил Левски, Боят за спасяване на Самарското знаме, Защитниците на отечеството, Ивайло пред стените на Търновград и др.

Творчеството на Никола Кожухаров е показано на множество международни изложби в Берлин, Париж, Рим, Виена, Стокхолм, Прага, Ню Йорк и др.

На откриването на изложбата в Художествена галерия Стара Загора присъстваха много граждани, зам. кметът Иванка Сотирова и областния управител Гергана Микова.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>