Очаква се намаление на европейските средства за земеделските стопани

Очаква се намаление на европейските средства, които България получава с цел подпомагане на земеделските стопани. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след откриването на Международно селскостопанско изложение в Стара Загора.

 

„Темата с бюджета през новия програмен период е много важна, защото финансовият комфорт няма да е такъв. 40% близо от общия европейски бюджет отиваха в земеделските фондове, но това ще бъде променено“ – съобщи земеделският министър.

Многогодишната финансова рамка трябва да бъде подготвена до края на 2017 г., но се очаква леко забавяне и ще бъде без водещата икономика в лицето на Великобритания. Това означава, че като цяло финансовите параметри, включително и възможностите за разходи ще бъдат намалени, коментира Румен Порожанов.

От над 1000 договорени проекта през първия прием, 850 са свързани със придобиване на земеделска техника. Подобна е ситуацията и в рамките на втория прием на проекти.

„Поне по отношение на мярка 4.1, това, което касае директно бизнеса на изложението за селскостопанска техника, бюджетът е договорен. С Фонд „Земеделие“ ще направим анализ, който ще покаже с колко милиона може да се увеличи бюджетът по мярката и да бъдат подписани тези проекти“ – информира Румен Порожанов.

Той добави, че новият индикативен график за мерките по Програмата за развитие на селските райони ще бъде готов до края на седмицата.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>