Дни на планинарското кино в града на липите

Туристическо дружество „Сърнена гора“, Община Стара Загора, Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“ и Регионална библиотека „Захарий Княжески“ за поредна година организират от 25 до 27 април  „Дни на планинарското кино“ Стара Загора 2017, ехо от международния фестивал на планинарското кино „Банско 2016“ .

Филмите ще бъдат показани в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ безплатно. Дните на планинарското кино бяха открити вчера, а специален гост бе алпинистът Боян Петров. Събитието започна с презентация, а по-късно алпинистът представи книгата си „Първите седем“. Това е дебютна книга за Боян Петров. В нея алпинистът, зоолог, еколог и спелеолог разказва в детайли за първите седем осемхилядника, които е покорил. Той е стъпвал вече на осем от най-високите върхове на планетата. Сред тях са най-трудният К2, най-сложният за разчитане Канчендзьонга, най-смъртоносният Анапурна, и най-тежкият и непредвидим Нанга Парбат, който покори през 2016 г.
Книгата е своеобразен наръчник за изкачване на високи върхове, в който детайлно се описват физическата подготовка и организацията, предшестващи експедициите към връх над 7000 метра.
В рамките на Дните на планинарското кино в библиотеката са подредени фотографски изложби. Автори на изложбата „Антарктида – върховете на Тангра планина“ са Николай Петков, Дойчин Боянов и Неделчо Хазърбасанов. Те стават членове на „Върховете на Тангра планина“, отделна експедиция в рамките на бълграската антарктическа експедиция. Целта е изказване на върховете на планинския масив Тангра на остров Ливингстън.
„По следите на отминалото време – 2“ Любомир Донов – Буро пък е другата изложба. Тя е част от проекта на сдружение „Николай Проев – Пройката“ за събиране и съхранение на фотографии, свързани с историята на българското планинарство. Фотосите са направени в периода 1960-1985 година.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>