Услугата „Наблюдавано жилище“ вече на 7 години

През месец април „Наблюдавано жилище“ – Стара Загора празнува своя 7-ми рожден ден! През този период от услугата на сдружение „Самаряни“ са се възползвали 12 момичета и двойно повече момчета на възраст от 18 до 30 години. Какво представлява наблюдаваното жилище – вижте в следващото видео..

Наблюдаваното жилище е приятен апартамент с всичко необходимо за престой. Така изглежда този в квартал „Железник“. В момента жилището е празно, на само преди месец е живяла 18-годишна старозагорка, вече успешно стартирала своя нов живот. Услугата „Наблюдавано жилище“, която предоставя сдружение „Самаряни“, е насочена към млади хора в нужда.

Услугата съществува в Стара Загора от седем години. За това време 12 момичета и 24 момчета, на възраст от 18 до 30 г., са били настанени за различен период от време в едно от двете жилища – в кв. „Зора“ и кв. „Железник“, където са получили необходимата им подкрепа и са стартирали успешно своя нов самостоятелен живот. По време на своя престой една част от младите хора са завършили определена степен от своето образование, други са започнали да следват в университет, а някои са се установили трайно на работа. На някои от тях е оказана подкрепа за преминаване на шофьорски курс, получаване на общинско жилище, намиране на подходяща индивидуална алтернатива за самостоятелност или съответно насочване към друга социална услуга. Днес над 75% от младежите, ползвали услугата, работят и се издържат сами. Ето един от добрите примери.
Тези успехи се дължат изключително много и на посвещението, с което работи екипът на „Наблюдавано жилище“. От една година към услугата функционира и „Звено за консултиране“, което предоставя възможност за подпомагане на лица, без да е необходимо настаняване. „Наблюдавано жилище“ работи в партньорство с Община Стара Загора и разчита на подкрепата на различни организации и институции ,сред които Международен младежки център, кметствата на територията на община Стара Загора, доброволци и дарители.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>