Ще бъде ли възстановен храмът в УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“?

Регионална кръгла маса „Духовно болнично обгрижване – проблеми и практики“ се проведе в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Целта на събитието е да се работи за възстановяване на храма в УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“.
Православният храм „Свети Николай“, намиращ се в двора на УМБАЛ е закрит преди 70 години. В храма са се извършвали празнични богослужения и духовно обгрижване на вярващите болни, потърсили медицинска помощ в болничното заведение.
В началото на форума приветствие отправи митрополит Киприан.
Стара Загора има отдавна мечта да възстанови църквата в болницата, каза заместник-кметът Иванка Сотирова.
През последните 25 години са организирани редица разговори и срещи в името на каузата. Събрани са над 1200 подписа в подкрепа за отваряне на храма. След промените във всички водещи университетски болници в България и десетки общински и частни здравни заведения са изградени или възстановени местата за духовна подкрепа. Единствено в УМБАЛ „Проф.д-р Киркович“ човешкото право за духовна помощ в тежки моменти не е предоставено, казват организаторите.
Сред темите, дискутирани на форума, бяха духовната и академична грижа за хората в риск и със специални потребности, проблемът наркомания от православна гледна точка. Кръглата маса се организира под патронажа на митрополит Киприан, областния управител проф. Веска Шошева, кмета на Стара Загора Живко Тодоров и ректора на Тракийския университет проф. Иван Въшин.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>