Обединеният български пчеларски съюз организира национален протест утре.
Причина за недоволството е разрешение за употреба на никотиноидни пестициди, издадено от Агенцията по храните.

Старозагорски пчелари също ще се включат в националния протест, съобщи за Телевизия Загора Тодор Иванов, председател на пчеларско дружество „Липа“.
На заседанието на Съвета по продукти за растителна защита към агенцията в края на март е прието предложение за разрешаване за пускане на пазара за употреба на препарати за растителна защита с активни вещества – които според пчеларите са причина за смъртността на голяма част от пчелните семейства.
Призивът за участие в протеста утре в Деня на здравето е не само към хората от бранша, а към цялото общество, обяви председателят на Съюза Михаил Михайлов.
Пчеларите очакват отмяна на разрешението за използване на пестициди и ясна позиция на българското правителство, с която то да подкрепи в Брюксел окончателната забрана на вредните вещества.
Те алармират, че неоникотиноидни инсектициди, с които се третират семена на слънчогледа и царевицата след засаждането им, проникват в почвата, в подпочвените води, преминават в растенията, които се засаждат на същото място през следващата година.
По хранителната верига те попадат и в човешкия организъм.
В България пчелните семейства са около 700 000. От тях в Старозагорския регион регистрираните са около 40 хиляди, но има и нерегистрирани, които не се водят на отчет.

И старозагорските пчелари ще протестират

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>