Женски рис в Зоопарка

Женски рис е новото попълнение на зоопарка в Стара Загора. Животното все още няма име, но ще бъде партньорка на деветгодишния рис Михаил . Клетката на рисовата двойка, която е с две отделения – за малки и за възрастните животни, е настанена срещу клетката на лъвовете.

Новодомката се чувства добре, казаха днес от зоопарка.
„Доволен съм, че комплектовахме рисова двойка, тъй като в България видът се счита за изчезващ. Смята се, че последният рис е бил убит в нашите гори от немски войници през далечната 1941 г.“, разказва директорът на зоопарка доц. д-р Радослав Михайлов.
По думите му, ако всичко е наред, напролет старозагорският зоопарк трябва да се сдобие и с бебета рисове.
„Това потомство ще бъде принос за биологичното разнообразие не само в България, но и в Европа“, твърди д-р Михайлов. Двойката ще обитава новата клетка, направена за Михаил и брат му Ангел, който обаче не оцелял.
Женският рис, който е на 2,5 годишна възраст, е преотстъпен от Хасковската зоологическа градина, където също живеел сам. Тъй като не е добре такива ценни животни да живеят сами, се е стигнало до споразумение за изпращането му вСтара Загора.
В контролирани условия рисовете живеят около 15-20 години. Хранят се предимно с месо, а в природата целият набор от дребен дивеч може да бъде тяхна плячка.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>