Избират нов митрополит през декември

Днес, в редовно заседание на Епархийския съвет, съгласно Устава на Българската православна църква, е разпратена листата с кандидатите за старозагорски митрополит. На заседанието е присъствал и досегашният митрополит Галактион, съобщи на пресконференция Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, който временно изпълнява овакантения пост и трябва да проведе избора за нов митрополит.
На 4 декември 36 епархийски избиратели ще упражнят правото си на вот. От 8-те кандидати трябва да бъдат избрани двама с гласове 50+1. На 11 декември ще се проведе каноничния избор на старозагорски митрополит .
За да има прозрачност, подготвяме гласуването да бъде показано „на живо“ в в интернет, каза още митрополит Антоний. Той прочете и възвание до всички епархийски избиратели с призив за отговорност при избора.
До избора на нов митрополит се стигна, след като в края на септември Синодът освободи от поста Галактион заради тежко здравословно състояние, което не му позволява да изпълнява служебните си задължения.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>