Теменужка Петкова: Спадът на износа на електроенергия продължава

Спадът на износа на електроенергия продължава, но това не се отнася само за България, а за целия регион. Това заяви на въпрос на ТВ Загора министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Гълъбово. Министър Петкова каза още, че се прави задълбочен анализ на това дали размерът на мрежовата такса за износ на елекроенергия влияе върху количеството при експорта и това ще определи нейната промяна.

Забелязва се спад в износа на електрическа енергия, но това е не само по отношение на България, а е тенденция и за съседните държави. Това заяви пред журналисти в Гълъбово министърът на енергетиката Теменужка Петкова, където участва в официалното откриване на модернизирания Младежки център.

 

Прави се задълбочен анализ, за да се прецени каква е пряката зависимост между размера на таксата за износ на електроенергия и самия износ.

Това, което показва ретроспекцията назад във времето е, че през 2011 г., когато има рекорд в износа на електрическа енергия, таксата е била два пъти по-висока от тази, която е в момента. Трябва да се направи много сериозен анализ, за да се види какви са факторите, които влияят, какви са причините, как би се отразило намаляването на тази такса.

Енергийният министър каза, че до 15 декември НЕК ще плати дължимата сума на „Атомстройекспорт“ по арбитражното решение за проекта „Белене“, която и около 1,2 млрд. лева. Така по силата на споразумението с руската компания на България ще бъдат опростени лихви в размер на близо 48 млн. лева.

Това ще бъде възмездна финансова помощ, която ще бъде предоставена на НЕК от бюджета, от резерва. Благодарение на това, че приходните администрации, че прокуратурата, че полицията работят изключително добре, успяхме да заделим такъв резерв в бюджета, който да ни позволи да се разплатим и с „Атомстройекспорт“.

Министърът на енергетиката заяви още, че на този етап не са налице обстоятелства за промяна на изкупната цена на въглищата, добивани в „Мини Марица-изток“.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>