„Зимна суша“- премиера на новата книга на Минчо Стоилов

Премиера на последната книга на старозагорския поет Минчо Стоилов се състоя в Къща – музей „ Гео Милев“. Книгата съдържа стихове и проза и носи заглавието „Зимна суша“. Подборът, подредбата и предговорът са дело на литературния критик Георги Янев.
Минчо Стоилов напусна рано групата на живите поети, но на 25 вечерта чрез думи, спомени и близки бе отново сред нас. Думи за Минчо Стоилов, написани от съставителя на книгата му „Зимна суша“ Георги Янев, прочете актрисата Диана Найденова
Наричали са Минчо Стоилов ръбат и работнически поет. Целият му професионален път е преминал през заводи и фабрики. Вълнувал се и е страдал много за съдбата на българското село. Днес за него говорят критици и преподаватели по литература като доц.д-р Владимир Янев.
Издателят на книгата Марин Георгиев също присъства на представянето й в дома на Гео Милев.
Ще завършим този репортаж пак с думи на Георги Янев за Минчо Стоилов –„Любовта си, която имаше в излишък, както и омразата си, изливаше на белия стих и се отчайваше, че написаното не може да види бял свят по време на „нормативната етика“ както се изразяваше. Искаше да буни, да стряска, да предизвиква, да вее байраци, да води дружина, а животът му предлагаше друго. Отчаянието си притъпяваше с неистов труд“. Струва си да бъде прочетен.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>