Стара Загора е Европейски град на спорта за 2017 година

Стара Загора ще бъде европейски град на спорта за 2017 година.
В писмото си до кмета Живко Тодоров, президентът на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта Джан Франческо Лупатели поздравява старозагорския градоначалник и го кани да участва в официалната церемония, на която ще бъдат обявени победителите в категориите столица и град на спорта, на 16.11. 2016 г. в Брюксел.
„Вашият град е наистина добър пример за създадени възможности за масов спорт, като инструмент за здраве, интеграция, образование и взаимно зачитане, които са главните цели на асоциацията. Вие сте развили образцова спортна политика, с добра база, програми и събития. Отсега нататък вашият град е добре дошъл в семейството на градовете., пише президентът на Асоциацията до Живко Тодоров.
Попитахме Петко Крумов главен експерт към Община Стара Загора отдел „Туризъм , спорт и младежки дейности“ какви бяха критериите за този избор.

Признанието идва като логичен резултат от последователните усилия на администрацията на кмета Живко Тодоров за подобряване на спортната инфраструктура на Стара Загора. Почти цялата налична база беше обновена в последните години, построени са и нови спортни съоръжения като общинска спортна зала „Иван Вазов“. Стадион „Берое“ беше изцяло обновен. Реновирани са лекоатлетическите писти, теренът и помощните игрища. Стадион „Локомотив“ също е ремонтиран и обновен. Модернизирана и обновена е базата на ФК „Верея“.
На всички спортни клубове в града са предоставени възможно най-добрите условия, което привлича все повече млади спортисти и състезатели. Изградени са много площадки за футбол, баскетбол, тенис на корт, бадминтон и стрийт фитнес. Стара Загора вече има в историята си събития като финали за Световна купа по канадска борба, 2012 г., Европейско отборно първенство по лека атлетика, 2015 г., Европейско първенство по футбол за юноши, 2015 г., Европейско първенство по ушу, 2015 г., Международен турнир по лека атлетика „Самарско знаме”, 2013 г., 2014 г. и 2015г., Балканиада по лека атлетика, 2013 г. С тези прояви градът натрупа опит в организацията на големи международни събития от висок ранг. На Европейското първенство по футбол за юноши, с близо 11 000 души на стадион „Берое“, беше поставен рекорд за посещаемост на откриваща церемония.

Стара Загора има богати спортни традиции и градът се гордее със своите спортисти и треньори. През годините са организирани редица престижни международни турнири и състезания. Изключително успешни и шампионски са били изявите на старозагорските спортисти в далечното и по-близко минало във футбола, баскетбола, бадминтона, борбата, леката атлетика, акробатиката, художествената гимнастика и плуването.

Може би неслучайно едно от големите постижения на България в Рио е свързано със Стара Загора. Състезателката на Спортен клуб по лека атлетика „Берое“ Мирела Демирева донесе олимпийска слава на България, спечелвайки сребърен медал в скока на височина с постигнатите от първи опит 197 см.
Министерството на спорта, спортни федерации, клубове и близо 30 неправителствени организации заявиха подкрепата си за кандидатурата на Стара Загора за Европейски град на спорта.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>