Организират Фестивал на лавандулата

Национален фестивал на лавандулата ще се проведе за трета поредна година. Той ще бъде двудневен, а официалното откриване ще е на 22 юли в Чирпан, обясни на пресконференция Нина Гиргинова, председател на организационния комитет.

Лавандулов базар, детска работилница фото-изложба „Лавандулов свят“ и картинна галерия са сред изненадите за гостите. Вторият фестивален ден – 23 юли ще започне в 8 и 30-сет час в село Средно градище с лавандулова пътека. Чирпанското село е прочуто с едни от най-старите насаждения. Около 5-6 хиляди декара с лавандула има на територията на Община Чирпан. Веселин Димов е част от организационния комитет на фестивала и производител. Тази година реколтата е по-слаба, признава той.
Основната мисия на фестивала е да популяризира водещата позиция на България като основен лидер в производството, да привлече общественото внимание върху значението на лавандулата като земеделска и индустриална култура и все по-широкото й приложение.
Винен тур и изложение на ретро автомобили във винарната в село Могилово, както и базар с лавандулови продукти в Средно градище, са други прояви в рамките на фестивала. Община Чирпан е съорганизатор на събитието.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>