На 11 юни в Стара Загора започна Седемнадесетата международна лятна музикална академия и 5 та оперна академия, организирани от „Варна Интернешънъл“. Участват 11 студенти от САЩ и Европа и 4 диригенти, съобщи на пресконференция днес в Операта Калин Чонев, директор на „Варна Интернешънъл“. „Студентите са подбрани с конкурс и с препоръки от преподавателите им, а сертификатът им за участие в Академията е престиж за тяхната кариера. За всички нас е чест да работим с професионалистите на Опера Стара Загора,които са на високо ниво“ – каза Калин Чонев. „Впечатлен съм от месечния брой на представленията в Старозагорската опера. В Канзас, където преподавам в Университета, има доста добра опера с представления 16 пъти годишно, оркестърът и изнасят около 70 концерта в годината, а балетът – около 20 представления. Учим се и от това тук – как като вас да обичаме и да приближаваме класическата Музика до хората“ – сподели от своя страна режисьорът Дейл Морхаус.

Произведенията, върху които студентите работят, ще бъдат представени на публиката на Стара Загора в няколко вълнуващи спектакли и концерти.

Камерен концерт на 17.06.2016 г. в залата на Държавната опера – Стара Загора, с произведения от Респиги, Моцарт, Чайковски, Дворжак, Малер, Шостакович;

Камерен концерт на 20.06.2016 г. в залата на Държавната опера – Стара Загора, с произведения от Вивалди и Шуберт;

Оперни спектакли на 25.06 и 27.06.2016 в залата на Държавната опера – Стара Загора, на операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини; „Оперна Гала“ на 01.07.2016 в залата на Държавната опера – Стара Загора ;„Оперна Гала“ на 02.07.2016 в залата на читалище „Искра” в гр. Казанлък

На 18.06 от 11:00 часа във фоайето на Операта, ще се състои рецитала на сопраното Джоан Стефънсън, в акомпанимент на Лин Компас. Ще бъдат изпълнени спиричуъли, популярна и класическа музика от Натаниел Дет, Уилям Стил, Харолд Арлън, Кол Портър, Джордж Гершуин.

Вход свободен на 18 юни, а за всички останали концерти и спектакли в програмата на Академията, които ще се реализират на сцената на Операта билетът е на цена от 6 лв.

Повече за Музикална Академия „Варна Интернешънъл“:
В три последователни седмици „Варна Интернешънъл“ предлага на своите участници интензивни курсове по оперно и хорово пеене, хорово и оркестрово дирижиране. Студентите на академията ще имат привилегията да приложат получените знания и умения в спектакли и концерти, съвместно с професионалистите от хора и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора.

От основно значение за успеха на Академията са традиционно силните български връзки и ползотворното сътрудничество между „Варна Интернешънъл“ и Държавна опера-Стара Загора. Основателят, Изпълнителен директор и Директор международни връзки на „Варна Интернешънъл“- Калин Чонев- е движещата сила в тези отношения. Благодарение на инициативността на директора на Държавна опера-Стара Загора, Огнян Драганов, се даде сила и обем на реализацията на Академията тази година. За първи път тя изцяло се провежда в Стара Загора.

Международна лятна академия „Варна Интернешънъл“-Стара Загора`2016

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>