В Стара Загора отбелязаха Европейския ден за правата на пациента

Болница „Тракия” заедно с Федерация „Български пациентски форум” и Студентският съвет на Тракийския университет се присъединиха към Европейския ден за правата на пациентите – 4 май с кампания в центъра на Стара Загора.
Бяха раздавани информационни брошури за правата на пациентите и възможностите им за лечение у нас и в страни от Европейския съюз, а студенти по медицина от Тракийския университет измерваха кръвното на желаещите.
Всеки има право на достъпни здравни услуги в съответствие със своите потребности и на достъп до висококачествени здравни услуги, това са някои от правата в Европейската харта, отпечатана в информационните брошури. Тази година фокусът на инициативата за отбелязване на 4 май е върху опитите за намаляване на неефективността на здравните системи и повишаване качеството на здравните грижи.
Според проучване, едва 17% от гражданите на ЕС са запознати с механизмите за получаване на медицинска помощ в пределите на общността. Близо 50% са европейците, които смятат, че са запознати с правата си за лечение в собствената им страна. В България едва 8% са наясно с правата си за получаване на медицинска помощ в ЕС, а 31% се чувстват информирани за правилата у нас.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>