Има ли люляк в село Люляк?

Преди Цветница – ще ви отведем в селото с най-пролетното име. Старинни къщи, чист въздух, зеленина, липса на мобилни комуникации. Такъв е животът в старозагорското село Люляк. Какво е да живееш там и има ли люляци – вижте в следващото видео:

Добре дошли в старозагорското село Люляк! Цветница наближава, но тук е цветно и ухае на пролет. Тихо, спокойно, с чист въздух и с много зеленина. Като в приказка…
Както всяко населено място и това си има история.
Оказва се, че в селото люляци има, но жители няма. Тук с постоянен адрес са около 48 души, предимно хора от третата възраст.
Ето я 150-годишната къща на Елена Ганева. Тя стопанисва единствената къща за гости. Въпреки че домът напомня за автентичния български бит, палмите отпред загатват, че новото време е стигнало и до това село. Стопанката е като градските жени.
В царството на цветята ни отвежда уличка, която стига до дома на Роза. Жената с красиво име с гордост ни показва цветната си градина и бръшлян, полазил по старата астма.
Зелено, пъстро, естествено е – като в доброто старо време. И екзотично – благодарение на лимоните и мандарините.
В селото освен къщата за гости, кметство, има хранителен магазин и църква. А най-важният човек е кметът, който игра ролята и на местното джипи, защото е по професия фелдшер.
В Люляк няма ромско население и битова престъпност. Остава малко време до края на люляковите нощи, защото растението е на път да загуби своето очарование….до следващата пролет.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>