Един час в Бърза помощ…в Деня на здравния работник

Стари линейки и липса на кадри са сред проблемите в Центъра за спешна медицинска помощ в Стара Загора. Медиците се оплакват и от тоталната административна анархия в здравното обслужване и прекалено голямата бумащина. Как преминава един час там в Деня на здравния работник – репортаж на Светла Тенева и Жоро Нанов.

Един час в Спешния център няма как да мине без включване на сирените…….
Преди тръгването на линейката пристигна мъж с отрязан пръст, след това по коридора изнесоха починал човек. Това е момент от ежедневинието на хората, които първи се срещат с живота и смъртта. Вътре едни лампи светят, други – не. Като при хората – едни оцеляват, други угасват. Едва ли осветлението в коридора е най-големият проблем…
Тоталната административна анархия и хаос в здравното обслужване, прекалено голямата бумащина са най-големите проблеми както тук, така и като цяло в страната.
Обновяване на автопарка е сред спешните нужди за екипите. Единствената нова линейка е като бялата лястовица.
Текучеството на кадри и липсата на млади лекара заради проблем със специализацията, са други пречки в работата.
Йорданка Колева е медицинска сестра. Казва, че обича професията си.
Дежурството през нощта е било спокойно. Обикновено тревогите възникват след 17 часа, когато джипитата затварят кабинетите си.
За последните пет години увеличаване на заплатите е имало само веднъж, сега всички очакват ново, което още не се е случило. Оставката на зравния министър Петър Москов няма да реши проблемите в здравеопазването, казва още д-р Иванов и отправя пожелание за празника.
Пристига линейката, която оказа помощ на припадналия човек. Кой обаче ще помогне и ще реши проблемите в Спешна помощ – можем само да гадаем!

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>