В РЗИ изследват за остеопороза

Скринингова програма за превенция на остеопорозата се проведе днес в РЗИ Стара Загора. Инициативата се реализира с помощта на Асоциация „Жени без остеопороза“, Регионална здравна инспекция – Стара Загора и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Целта, която организаторите си поставят, е чрез възможностите на скрининга всеки изследван да получи точна информация за риска от поява и развитие на остеопороза.

Остеопорозата представлява намаляване на костната плътност до момент, в който костите започват да се чупят изключително лесно. Тя е много по-често срещана при жените, отколкото при мъжете. Във Великобритания всяка втора жена след менопауза страда от остеопороза. Тя е причината за около 200 000 счупвания годишно в Англия и приблизително около 40 смъртни случая дневно.

Остеопорозата се смята за „тихо заболяване“ – такова, което се свързва изключително малко, ако дори въобще се проявят, симптоми в ранна фаза. Следователно, в момента, в който костта се счупи, заболяването вече е доста напреднало и фрактурата е често диагноза. Много по-добре е да се предпазваме от остеопорозата, отколкото да я лекуваме, категорични са специалистите.

Какво може да се направи за профилактика от остеопороза? На първо място трябва да сте запознаете с факторите, допринасящи за развитието на остеопороза. Те включват фамилна обремененост, заседнал начин на живот, преждевременна менопауза и не на последно място липса на двигателна активност.

Приемането на здравословни храни, богати на важните за изграждането на костите – калций и магнезий и физическото натоварване са съществени за превенцията от остеопороза. Жизнено важно е да се поддържа и храносмилателната система в отлично състояние.

Превенцията срещу остеопорозата, наричана още и „тиха смърт“, включва измерване на костната плътност поне веднъж годишно.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>