Инициатива за старозагорски летец

От партия „Нова сила“ започнаха инициатива за възстановяване на мястото, където е погребан старозагорският пилот Веселин Рачев и което е занемарено от години. То се намира в Гробищния парк в Стара Загора. Веселенин Рачев е роден на 25 март 1919 година в Стара Загора. През 1941 г. завършва Военното училище . Назначен е на военна служба в снабдителния отдел на Въздушни войски. По-късно, специализира висш пилотаж в Унгария.

Подпоручик Рачев служи като пилот в изтребителната авиация на Царство България. На 17 април 1944 г. при въздушен бой в небето над Западна България поручик Рачев е свален и загива. Тогава е на 25 години. За него се знае още, че е пишел стихове.
Веселин Рачев е син на популярния филолог, учител и общественик Никола Рачев и на учителката Мария Кънева. Със заповед на Министъра на отбраната от 19 октомври 1992 година Веселин Рачев е повишен посмъртно в чин полковник.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>