Шивачка изработи 25-метрово знаме

Старозагорското село Хрищени ще посрещне 3 март с 25-метрово знаме. Огромният трибагреник ще бъде поставен до броени дни на сградата на читалището. Кой го уши и какво е усещането да създадеш българския символ, отговорите – в репортажа на Светла Тенева и Тихомир Касалов.

Бяло, зелено и червено в малка кухничка. В импровизираното шивашко ателие все едно е събрана цяла България. Тук се изработва 25-метровото знаме на старозагорското село Хрищени.
Шивачката е Румяна. Тя не шие трибагреник за първи път. Случило се е и преди, но знамето е било с по-малки размери. Сега е още по-вълнуващо.
38-годишната жена е приела мисията да ушие знамето безвъзмездно. Казва, че не се чувства като съвременната Райна Княгиня.
Когато разбрали, че майка им ще шие голямото знаме, синовете й се зарадвали. Христо е на 5, а батко му Калоян – на 7 години.
За да се създаде българския символ, освен машина, плат и конци е нужно и желание, казва Румяна.
Знамето е почти готово, но по него ще има още работа, добавя родолюбивата шивачка.
Огромното знаме ще бъде поставено на сградата на читалището в Хрищени до броени дни. Така, старозагорското село, освен с райските си ябълки ще стане популярно и с 25-метровия национален символ.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>