Как хората помагат на изкуството…

Голяма част от реквизита в Старозагорската опера е от дарения. Няколко вещи, донесени от ценители на изкуството, ще помогнат и за реализацията на операта „Слугинята господарка“. Как хората помагат на изкуството и какво се крие зад стените на операта, отговорите – в репортажа на Светла Тенева и Георги Нанов:

Зад стените на операта не винаги всичко е спокойно. Особено когато трябват стар грамофон, телефон с шайба и пишеща машина. Ретро предметите са нужни за операта „Слугинята господарка“.
Попадаме на момент от подготовката за премиерата.
За да изглежда интериорът като от 60-те на 20 век, в помощ влиза социалната мрежа, разказва Мариана Бочева, която отговаря за реквизита.
Оказва се, че ценителите на изкуството не помагат само в тази ситуация.
В стаичката на Мариана има реквизит за около 30 постановки, както и предмети, които могат да послужат в други.
Промъкваме се и в джоб на сцената, където има поне още 100 нюанса опера, макар без главни действащи лица, музика и светлини. Хранителни продукти, цветя, кон, женско тяло , столове и друг реквизит също се съхраняват зад стените.
Ето ги и пишещите машини и стария телефон, пристигнали от домовете на ценители на изкуството специално за „Слугинята господарка“ . Екипът ни вижда и макет на сцената, на която ще се играе операта. Автор на модерната сценография и костюми е утвърденият майстор Иван Токаджиев…

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>