Къщата на Лилиев става музей?

Къщата на поета Николай Лилиев вече е общинска собственост. Предстои да се извърши ремонт и да се определи статутът й, обясниха от Общината. Досега имотът бе държавна собственост, което не позволяваше намесата на администрацията. Сега намеренията са къщата да се превърне в музей. Вижте подробностите:

Къщата на поета Николай Лилиев вече не е държавна, а общинска собственост. Така поддръжката и стопанисването ще се извършва от Община Стара Загора.
Емблематичната Лилиева къща се намира на улица „Парчевич“. От 1998 година тя е обявена за културна ценност с категория „национално значение“.
След като вече сградата е общинска собственост, предстоят най-спешните мерки, свързани с ремонт.
В сградата се е помещавало литературното списание „Участие“, за което напомня стара табела на входната врата. За връзката с Лилиев пък говори плочата на фасадата. Всъщност това не е родният дом на лирика, разказват спомените на старозагорци.
Заради сигнали на граждани за щети и незаконно пребиваване в сградата, в началото на миналата година кметът Живко Тодоров заяви пред Областна администрация желание за промяна в собствеността и предоставяне за стопанисване от Общината. Искането вече е удовлетворено, а оттук нататък очакваме къщата да заживее своя нов живот .

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>